FCPD - Nieuwsbrief

 

 

“The Flemish Caledonian Pipes and Drums - Clan Mackenzie” is een typisch Schotse pipe-band met Gent als thuishaven. De leden komen uit alle regio’s van het Vlaamse landsgedeelte en dragen uiteraard de Schotse muziek en cultuur een warm hart toe.

De band werd gesticht in 1989 in samenwerking met de Vlaams Caledonische Society en groeide heel snel uit tot één van de grootste pipe- en drumbands van België.
Eén van de eerste mentors was pipe major Malcolm Mackenzie ('Red Hackle Pipe Band', Glasgow), die het peterschap van de band op zich nam. Dit verklaart de suffix ”clan Mackenzie” in de naam. Als eerbetoon aan deze Malcolm Mackenzie dragen we tartan van zijn clan, de Mackenzie Seaforth Highlanders. Sinds een tiental jaar is de band ook officieel aangesloten bij de Mackenzie clan Scotland.

Vriendschap is onze belangrijkste drijfveer en competitiedrang is niet aan ons besteed maar we streven steeds naar het beste niveau dat voor de groep haalbaar is. Dit laat toe dat niet alleen topspelers plezier beleven aan het bespelen van de Schotse doedelzak maar dat elke speler fier kan zijn na het optreden en kan genieten van de reacties uit het enthousiaste publiek.

De band telt momenteel 32 spelende leden en 12 leerlingen. Onder leiding van Pipe Major Bob Minnekeer, Pipe Major Arne Vermoesen , Drum Sergeant Rudy Moring en Drum Major Robby Moring brengen zij een variatie aan Schotse traditionals.

Het hoogtepunt van hun jaarlijkse werking is het “Celtic Weekend” te Merelbeke, nu al aan zijn twaalfde editie toe. Dit jaar viert de vereniging er haar 20 jarig bestaan. Het volledige programma vind je bij 'events' op deze site terug.

Naast dit eigen weekend hebben we natuurlijk een pak optredens binnen de landsgrenzen met diverse concerten en dubbelconcerten als uitschieters. Buiten de grenzen namen we deel aan diverse taptoes o.a. in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar bovenal blijft onze deelname in 2006 aan de jaarlijkse taptoe te Inverness, Schotland als hoogtepunt in ons hart gegrift.

Heb je er zin in, wil je de pipes of één van de diverse Schotse drums leren bespelen … schrijf dan in voor de volgende cursus en sluit aan bij onze groep. Een team van medewerkers en lesgevers staat in voor de wekelijkse vorming van alle oude en nieuwe leden. Alle geïnteresseerden zijn meer dan welkom.

Contactadres: Bob Minnekeer, voorzitter robert.minnekeer@telenet.be
Telefoon: 09 233 58 98 of 0475 40 96 54.